Вторник, Май 21, 2024
   
Текст

Размножаване - «сватби» и бременност; майчинство

Размножаване

31_3От май до юли са мечите сватби. Мъжките отдалеч усещат миризмата на разгонената женска и я следват около седмица. Мъжкарят прогонва всички конкуренти, за да бъде сигурен, че бащата ще е той. В схватките между “ухажорите” печели не най-силният, а най умният и уверен в себе си самец.

След дълги подушвания и боричкания, сношението продължава от няколко секунди до три минути. През времето (около седмица) прекарано заедно, двойката се сношава до 16 пъти на ден, което стимулира отделянето и оплождането на яйцеклетката. Тя спира да се развива до ноември и едва тогава се превръща в ембрион. Така бременността всъщност продължава около 60 дни.

Прочетете още: Размножаване

 

Майчинство

32_2Привидно тромавата кафява мечка крие не само удивителна пъргавина, но и силен майчински инстинкт. Женските обикновено раждат веднъж на 3 години в периода януари - февруари. Мечетата са от едно до четири и са напълно слепи и безпомощни с размер на катерица (около 300 до 500 грама). Повечето не оцеляват. Майката ги кърми до 4-5 месечна възраст. След това тя трябва да намери храна за себе си и малките и същевременно да ги опази и обучи. През първите месеци след излизане от бърлогата, мечетата не се отделят от нея. Тя е грижовна и строга, инак малките лесно стават плячка на мъжкари, други хищници или човека. Затова женската е изключително опасна при среща в този период.

Прочетете още: Майчинство

   

Видео галерия