Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

Годишен жизнен цикъл; пролет, лято, есен, зимен сън

Живот през различните активни сезони

23Всеки сезон е предизвикателство пред оцеляването и продължението на рода на мечките.

С пролетното затопляне подкожните запаси на кафявата мечка са на привършване и те започват да усещат глад. Първите растения са поникнали и е време за измъкване от бърлогата, макар още да е студено, дори и прехвърча снежец. Убежището е уютно и още седмица-две нощуват в него. През април има само миналогодишни ябълки, шипки и мравки, и се налага да се потича, за да се осигури храна. През май е топло, приятно и има повече за ядене. Туристите обаче тръгват из планината и мечките трябва да изчезват. Тогава си устройват временни лежанки, постлани или покрити с клонки.

Прочетете още: Живот през различните активни сезони

 

Зимен сън

24_5От декември до март мечката изпада в зимен сън или летаргия. Това се дължи не на студа, а на липсата на храна. През тези месеци тя преживява от натрупаните подкожни запаси.

За зимата си приготвя бърлога, като я разчиства, разширява и застила с листа, трева, мъх и клонки. Мечи бърлоги са откривани на най-невероятни места - в пещери и скални цепнатини, под корени на паднали дървета, бивши минни галерии, дупки под планински хижи и мостове. Входът им винаги е тесен.

Прочетете още: Зимен сън

   

Видео галерия