Събота, Май 18, 2024
   
Текст

Лов и бракониерство

53_3Ловът на кафява мечка е забранен от българския закон. По изключение се допуска отстрел на няколко мечки годишно и то след като се докаже, че са проблемни. Незаконният отстрел се наказва с глоба до 5000 лв.

След либерализирането на режима броят на притежатели на оръжие у нас се удвои. Днес в България само законно притежаваните ловни пушки са над 140 000. Най-много незаконна стрелба и злополуки с мечки в България са регистрирани при лов на глигани и други животни. Ранената мечка е много опасна и напада не само ловците, които стрелят по нея, но и всеки случайно попаднал в района.

От неофициалните данни за броя на мечките у нас става ясно, че очакваният естествен прираст от около 200 мечета на година „се губи”, защото популацията е почти непроменена през последните 25 години. Специалистите си обясняват това с ширещото се бракониерство. Преследват и отстрелват мечки и ловци, и хора със законно и незаконно, далекобойно и дори бойно оръжие.

Бракониерства се заради трофеи - кожи, нокти, зъби и субпродукти (напр. мас). Има случаи за отмъщение за причинена щета (саморазправа), незаконен ловен туризъм, а в последно време - просто за ”престижен изстрел”. Въпреки разпоредбите, масова практика е в ресторанти, механи и хотели да се поставят препарирани мечи кожи и трофеи. Този проблем е решен по света с точни сувенирни копия.

В XXI век не се нуждаем нито от кожата на мечката, нито от месото и мазнината й, за да оцеляваме. Откъснат от естествената си среда, човекът забравя, че е биологичен, а не технологичен вид. Съвременните огнестрелни оръжия отдавна надминаха възможностите и на най-мощните и ловки животни на планетата като мечката и не може да става и дума за лов, а за хладнокръвно противозаконно убийство. Няма оправдание за незаконния лов на ценното диво животно, което обитава планините ни. Човекът няма право да се разпорежда с живота и грубо да нарушава баланса в природата. От интерес и за местните хора е да не позволяват на добре въоръжени пришълци да погубват богатството на планината им, а да го впрегнат да работи за тях.

Търсенето на мечи продукти насърчава бракониерството и е свързано със суеверия и човешки комплекси. Бракониерството нарушава нормалното съотношение на броя на малките, младите и възрастните мечки и намалява шансът за възобновяване и поддръжка на популацията. Убийството на мечка несъмнено спомага за изчезване на този рядък за Европа животински вид.

Понякога се убиват женски, отглеждащи малки, като малките се вземат за отглеждане или се подхранват на място. Така се създават бъдещи проблемни мечки, привикнали на храна от човека. Малки, които са загубили майка си в ранна възраст при бракониерски набег и са успели да оцелеят, нямат достатъчно опит да избягват човека и е възможно да демонстрират много повече проблемно поведение в опитите си да оцелеят.

  Видео:

  Галерия:

53_153_253_453_553_653_753_853_953_1053_1153_1253_1353_14

Видео галерия