Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

- Защо са важни за хората?

12Сред неповторимия свят на мечите местообитания у нас могат да се предлагат атрактивни турове за наблюдение на вида. Присъствието на мечки в един район привлича туристи, които искат да научат за поведението и начина им на живот, да се запознаят с любопитни и полезни растения и животни в техните местообитания. Вълнуващите преживявания ги карат да се върнат и да доведат и други. Това създава за местните общности възможности за развитие на поминък. На световния туристически пазар този тип туристически продукти са сред най-скъпо платените и страни като съседна Румъния, Финландия и други печелят популярност и добри приходи от тях. България има уникалното предимство за „срещи“ от близо в Парка за танцуващи мечки край Белица и с това може да бъде още по-привлекателна дестинация за „мечешки туризъм“.

В Източните Родопи има добри примери за турове, които включват посещение на пещера – убежище на пещерна мечка, живяла преди 14 000 години. Предлага се и наблюдение на кафява мечка от специално изградено укритие, както и гледане на заснети от фотокапан мечки и други диви животни.

Местното население в Стара планина, Рила, Пирин и Родопите може да използва символа на мечката, за да увеличи пазарната стойност на местното производство. Всичко създадено от майсторите на традиционни художествени занаяти, храни и напитки може да носи „мечи” етикет. Това ще е гаранция за произход от район с богата и добре съхранена гора, а такива продукти са далеч по-търсени в цял свят.

  Видео:

 

Фото галерия

Видео галерия