Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

Финансови интереси мотивираха отстрела на мечки

28 окт 2010г.

clip_image001Организацията "Четири лапи" купува танцуващи мечки от стопаните им и ги настанява в парка за реадаптация край Белица, след което животните живеят свободно в гората. На снимката - мечокът Чарли ще бъде приспан временно, докато се премести в новия си дом.

Разрешенията за отстрел на мечки вече ще се издават от земеделския министър вместо от този на екологията, както досега. Тази промяна в Закона за лова прие парламентът окончателно днес. Вносители на законопроекта са депутатът от ГЕРБ Емил Димитров и трима негови колеги. Първоначално в промените беше предвидено към агроминистъра да минат и разрешенията за лов на дива коза, но Димитров сам го оттегли.

Законопроектът беше внесен през лятото след двата инцидента с нападения на мечки над хора в Смолянско. Вносителите се мотивираха, че процедурата за отстрел на стръвници е твърде тромава и разрешението на екоминистъра обикновено закъснява, рискувайки още инциденти.
Зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева тогава коментира, че не е редно земеделският министър да разрешава отстрела, защото той не е отговорен за опазването на защитените видове и освен това ведомството му има финансов интерес от лова чрез държавните ловни стопанства. Въпреки това екоминистерството даде положително становище по законопроекта.
Димитров вчера изтъкна още един аргумент за поправките - финансовият интерес на ловните стопанства от лова на мечки. Трофейният лов носи печалба от 30 000 - 50 000 евро за мечка, каза той. В момента около 50 мечки са убивани всяка година от бракониери и по думите му това е пропусната полза за държавата.
Димитров беше в управата на две ловни стопанства, преди да бъде избран за депутат от ГЕРБ. Печалбата от дивите кози е далеч по-малка, едва 1200 - 1300 евро за екземпляр, обясни той оттеглянето на текста за тези животни.
Годишната квота за отстрел на мечки, както и досега, ще се определя от национален комитет, в който влизат представители и на двете министерства. Квотата не може да бъде по-голяма от 8% от общата численост на мечките и не по-малка от 3%.
"Големият проблем е, че още никой не знае колко са мечките в България, така че тези проценти не са базирани на нищо", коментира пред "Дневник" шефът на парламентарната екокомисия Искра Михайлова (ДПС). Едва преди месец започна мониторинг на популацията, който според  природозащитните организации ще отнеме няколко години, така че квотата за 2011 г. ще бъде определена на око.
До две седмици екоорганизациите ще внесат жалба в Европейската комисия, съобщи вчера Андрей Ковачев от сдружение "Балкани". "Притеснителното е не формалното прехвърляне на разрешителните към земеделското министерство. Имаме две ясни основания за жалбата.
Първо, отговарящ за защитата на видовете от директивата за местообитанията в България е екоминистърът. Второ, при обсъжданията на законопроекта ясно бяха изтъкнати финансовите ползи от трофейния лов. Смятаме, че разрешителните вече ще се издават именно за трофеен лов, а не просто за отстрел на стръвници, и мечките ще бъдат набеждавани за причинители на всякакви инциденти", коментира Андрей Ковачев.

Източник: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/10/28/983834_finansovi_interesi_motiviraha_otstrela_na_mechki/

Фото галерия

Видео галерия