Събота, Март 02, 2024
   
Текст

10 кафяви мечки за година не стигат?

13-ти Септември 2010, автор: Илияна Д. Димитрова;

clip_image001

Трупът на брутално убитата над с. Влахи мечка е намерен на 25.07.2009 г. Животното е открито в реката с отрязани лапи и изкормени вътрешности. От направената на място аутопсия се установява, че са взето двете предни лапи, половите органи, жлъчката и мазнината по коремната кухина за меча мас. Според Димитър Иванов всеки един от органите има доста висока цена на черния пазар.

Данните за популацията на кафяви мечки у нас са противоречиви. Министерство на земеделието иска да вземе от Нона Караджова отстрела на защитените животни.

През последните месеци кафявите мечки в Смолянско претендират за по-голяма слава от тази на кучето Мима, чиито крака бяха отрязани от неизвестен извършител близо до Дряново. Ако продължават обаче да присъстват в медийното пространство с пореден случай на нападение, на мечките няма да се дадат протези, а куршуми.

Отстрелването на кафяви мечки превантивна мярка за защита на хората ли е, или чисто финансов интерес?

В Смолянския регион са притеснени и има защо. Отиваш да береш гъби в гората, или си пасеш овцете, и те напада мечка. Отпорът, който може да се даде на разярено животно, чието тегло при женските стига до 150 кг, а при мъжките – 250, почти винаги е равен на нула.

След трагичната смърт на Никола Шиков от с. Кутел, МОСВ предприе превантивни мерки срещу нападенията от мечки в района, чакайки резултатите за числеността на мечките у нас. За по-бързо събиране на надеждна информация относно полулацията на мечките в Смолянско, властите използват т.нар. „фотокапани” – фотоустройства, реагиращи на топлината на живите организми. Ще се прилага и маркиране с нашийници, съоръжени с GPS устройства за проследяване на движението на част от животните. Поставени са и ненараняващи капани около селата, където хора бяха нападнати от мечки – те целят да бъде уловено животното и ако се установи, че е агресивно – да бъде разселено. До момента в заложените капани е попаднал само един глиган, който е пуснат обратно на свобода.

Около животновъдни стопанства или кошери с пчели се инсталират екопастири. Специалните спрейове, които след около 2 месеца бавене достигнаха до хората от Смолянския регион, не се радват на доверие сред хората, въпреки, че според експерти тези спрейове са доказали ефикасността си в Канада, където мечките са често срещани. Разяснителната кампания за това как да се постъпи при неочаквана среща с мечка и какво да правят хората от Смолянския регион, за да избегнат такава, може би е полезна ако има кой да я чуе/прочете. Защото на пресконференция министър Нона Караджова каза, че има сигнали за това как малки мечета са били хранени от хора. Според министърката по този начин животното губи страх от човека и привиква с близостта му.

Освен всичко на 7 юли излезе решение, с което се дава зелена светлина за издаването на разрешителни за отстрел на кафява мечка, с предимство към област Смолян. За популацията на кафявата мечка в България е допустим разстрел на до 10 животни годишно. За миналата година издадените разрешителни за 10 (има 7 отстреляни мечки). За тази година разрешителните са 3. Министър Нона Караджова и експертите препоръчват всеки случай да се преценява индивидуално. И ето тук ми е въпросът на мен: ще се тръгне ли на масов лов за кафяви мечки?

Според експерти мечките в България са сред най-плахите в света и избягват срещи с човека. Основните причини, поради които мечка е нападала човек са следните: злополуки по време на лов, нарушена критична дистанция, в защита на малките.

Твърденията, че броят на мечките в Смолянско се е увеличил са съмнителни. Бракониерите също не са рядкост в родината ни, така че току виж се оказало, че животните са намалели... В момента данните за това колко мечки има в България за противоречиви. Цифрите сочат от 150 до 1150 според източника на информация. Екочиновниците ли бавят разрешителните за отстрел, за да защитят кафявата мечка, или някой иска да изтреби повече защитени животни, които струват скъпо?

Ако при нападенията в Смолянско става дума за инцидентно агресивно животно, не е ли редно да се потърси и отстреля точно то? При случая с убийството на човек от с. Кутел, беше отстреляна грешната мечка. Много е важно в случаи като тези да се вземе материал за ДНК проба от животното, за да се отстреля опасния екземпляр, а не някоя безобидна кафява мечка.

При установяване, че числеността на мечките надвишава способността на съответните ареали да осигурят изхранването им и естествени условия за обитаване, МОСВ препоръчва те да се разселят по други райони. Отстрелът е крайна мярка. Колко ли ловци обаче са наострили уши при емоционалната реакция на кметът на Малка Арда, че само отстрелът на мечки може да спаси хората там?

Последните месеци сигналите за нападения на хора от мечки създадоха напрежение не само сред населението в Смолянско, а и между институции като парламент, МОСВ и МЗ.

Парламентът даде сигнали, че след лятната си ваканция комисиите по земеделие и екология ще се занимават със законопроект, който цели разрешенията за отстрел на мечки и диви кози вече да не се издават от министъра на околната среда и водите, а от този на земеделието. Вносител на законопроекта е управляващата партия ГЕРБ. Аргументите на управляващите се, че така по-бързо ще се взимат решения по казуси като тези от отминалите месеци, когато хора бяха нападнати от мечки в района на Смолянско. Депутатът Емил Димитров и негови колеги са внесли промени в Закона за лова и опазването на дивеча. Припомняме, че в края на мандата си, БСП също искаше промяна в законодателството, която да намали прекалената популация на мечките в даден район, но предложението на депутатът Стоян Проданов не стигна до пленарна зала.

Според изказванията на Емил Димитров пред редица медии, мотивът за исканите промени е , че аграрното ведомство разполага със стотици специалисти с опит в стопанисването на мечки. Пред журналисти заместник-министърът на околната среда Евдокия Манева каза, че единствено органът, който контролира защитата на кафявите мечки, може да се произнася кога и кой да ги отстрелва. Тя смята, че Министерство на земеделието, което има стопански функции, не трябва да осъществява разрешителния режим, освен ако България не се е отказала от защитата на тези видове.

Има ли тенденциозност при даването на разрешителни за отстрел на мечки и защо депутатите от управляващата партия ГЕРБ искат Министерство на земеделието да се занимава с разрешителния режим? Ще срещне ли страната ни сериозен отпор от страна на ЕС при промяна на закона за биологичното разнообразие? Къде постъпват средствата, получени срещу разрешително за отстрел на мечка? В собствениците на ловните стопанства ли? И колко печели ловното стопанство от една отстреляна мечка? 30 000? 50 000?

Това са все въпроси, които имат нужда от подробни и адекватни отговори. Важно е да няма повече убити или наранени от мечки хора, но също така е важно да не тръгнат ония особени хора, които обичат да трепят животни из Смолянския регион (а по-късно и по други региони) да отстрелват кафяви мечки за едната снимка.

Евдокия Манева, заместник-министър на околната среда и водите:

- Г-жо Манева, кога ще стане ясно колко мечки има в България?

- В момента тече преброяването и след като то завърши, ще направим още едно. До края на годината ще имаме едно по-сигурно число за броя на кафявите мечки у нас. Групите, които правят наблюденията са съставени от специалисти от Министерство на околната среда и водите, Министерство на земеделието, и представители на неправителствени организации.

- Какво е отношението ви относно предложението на ГЕРБ разрешителните за отстрел на мечки и диви кози да се дават от Министерство на земеделието?

- Предложението ще се обсъжда. Според мен най-приемливият вариант е в началото на всяка година МОСВ да определя квотата за отстрел според плана за управление и числеността на животните, а Министерство на земеделието да конкретизира къде (в кое ловно стопанство) и колко защитени животни могат да бъдат отстрелвани с оглед на настъпилите конкретни обстоятелства.

Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица:

- Г-н Димитров, имате ли собствени данни относно популацията на кафявите мечки в България?

- Фондация "Четири лапи" е с основно поле на действие към животни в немилост, причинена от хора. По принцип не се занимаваме с диви животни, но мечките са ни слабост, както знаете се грижим за последните „танцуващи” мечки в България. Имаме доста контакти и информация от държавните органи и изследователи на кафявата мечка в България и наистина няма точни данни за популацията от кафяви мечки у нас. За момента ползваме някакви осреднени данни, но те не могат да дадат точен брой. Когато имаме посетители в парка за мечки, един от най-честите въпроси задаван от чужденците е дали има кафява мечка в България и винаги се учудват, че сме успели да запазим това природно богатство и то в доста прилични граници.

Определянето на относително точен брой на мечките у нас би спрял спекулациите. За да се направи преброяване на мечките трябва да се избере един метод който да бъде удобен и признат от всички страни (еколози, природозащитници, ловци, горски и т.н). За момента от МОСВ са избрали един метод и той е официалният в страната. Не бих дал мнение кой метод е точен, или не. За нашата страна трябва да се разработи уникален метод. При последните срещи в МОСВ видях, че са започнали да създават такъв метод, който да включва различни методики. Надявам се скоро всички заинтересовани страни да са доволни от избрания метод и да започне неговото прилагане. За съжаление всичко това изисква време.

- Какво е мнението ви за исканията на управляващите разрешителните за отстрел на кафяви мечки и диви кози да се издават от Министерство на земеделието?

- Отстрела на проблемна кафява мечка се извършва от съответното ловно стопанство, на което се издава разрешително от министерството на околната среда и водите подписано от министъра. Ловните стопанства са под юрисдикцията на Изпълнителната агенция по горите, която пък от своя страна е подчинена на министерството на Земеделието. Когато има сигнал за проблемна мечка се прави комисия от членове на РИОСВ, горското стопанство, местната власт (кмет) и потърпевшия. Изготвя се доклад и се изпраща в МОСВ. Там се преценява дали мечката трябва да се отстреля, и дали да бъде изплатена нанесената от нея щета.

Иначе казано, МОСВ е орган, който основно прави оценка, докато Министерството на земеделието в лицето на Изпълнителната агенция по горите и ловните стопанства са изпълнители. Те и досега отговаряха за това коя мечка да бъде отстреляна и участват в преценката дали има случай на проблемна мечка.

Популацията на кафявата мечка невинаги е била така стабилна у нас. Имало е доста сривове, като дори се достига до критичната точка от 100 – 150 индивида за цялата страна. Откакто МОСВ пое дейността към кафявата мечка, популацията й расте нагоре и вече можем да се гордеем с една здрава и устойчива популация, въпреки непрекъснатите набези на бракониерите.

При издаване на разрешително за отстрел на проблемна мечка, обикновено ловното стопанство си търси купувач и ако открие такъв, на него се дава възможност да я отстреля. В почти всички сайтове на ловни стопанства е изложена реклама за отстрел на кафява мечка. Цената варира от 5000 евро до 10000 и нагоре.

За България има квота от десет мечки на година. Ние настояваме за разграничаване на проблемните мечки от ловните трофеи. Да има специализиран ловец, който да е достатъчно вещ и да намери и извади единствено проблемната мечка, един вид лекуване на популацията. Трофеят да бъде предаден за научни цели или унищожен. Само така няма да се преплитат личните финансови интереси с поддържането на здравата популация на кафявата мечка у нас.

- На кого са подчинени ловните стопанства? Подозирате ли обслужване на нечии интереси с прокарването на подобен проектозакон?

- Ловните стопанства са подчинени на изпълнителната агенция по горите. Има и частни, но те са само пет.

Кафявата мечка е извадена от Закона за лова, и е защитена. Европейският съюз държи на кафявата мечка, тъй като тя населява само три от държавите в Европа. Отдавна има интерес ловът на кафява мечка да започне отново. Аз лично не съм съгласен, че с лов на кафява мечка ще процъфтим или ще извадим някакви кой знае какви пари. Само за сравнение - в региона на един от големите им паркове с мечки в Северна Америка е отчетен приход от над един милиард долара от туризъм. Знам, че ние сме на векове от тяхното развитие и че тук екотуризма е само нова и интересна дума, но едва ли ще напреднем, ако се стремим към ловен туризъм а не към екотуризъм, който навсякъде показва много по-добри резултати. Лошото е, че един ден когато напълно узрее идеята за мащабно развитие на екотуризма, може да се окаже, че вече няма какво да покажем на туристите.

ФАКТИ

Кафявата мечка е защитен животински вид според закона за биологичното разнообразие и Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата флора и фауна CITES. Според Закона за биоразнообразието всяка форма на умишлено улавяне или убиване на екземпляри от защитен вид се наказва с глоба до 5 000 лева, а НК предвижда затвор до 5 години.

МНЕНИЯ ОТ ФОРУМИТЕ

Vlado:

Значи, с даването на правомощия за отстрел на мечки на министъра на земеделието отсега ви казвам какво ще се случи. Всеки месец ще се убива поне по един екземпляр. Защо ли? Ами защото министъра е ловец. И като отстрелват мечка само да не ми казват, че са сигурни, че е тази която е нападнала. В повечето от случайте се застрелва първата срещната и готово. Смешна работа! В Канада им ходят по улиците, тука на 3 часа път навътре в гората ни пречат! Живеем в страната на абсурдите, ама жалко за мечките!

Мишоци:

“Е да де, ама някой пиян /или хич/ гАзАр с кола като се шибне в спирката и убие на място 6 деца /а защо не и повече/ после ловната дружинка дали отива да го отстреля ? ‘ахти колко е несправедливо! Горкото животно! То и в САЩ всяка година има разкъсани от мечки в планините, или в Аляска, ама не съм чул тамошните ловджии да грабват пушките и да изпотрепват мечките-злосторници.
И като убиха мечката нашите бабаити какво? Върнаха живота на човека ли? Злото стана по-малко ли? А и все ми се струва, че в гората и планината мечо си е вкъщи, а човека е натрапник, май? Или ......?”

Източник: http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=608922#comment

Фото галерия

Видео галерия