Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

За опазването на кафявата мечка у нас са нужни повече усилия, смятат природозащитници

БНР/Хоризонт - 13 Август 18:28

Природозащитници призоваха за повече усилия за опазването на кафявата мечка. Според еколозите популацията на тези животни у нас е предимство, защото привлича туристи.
Природозащитниците ще реализират проект за намаляване на заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания. В общините Разлог, Якоруда и Белица ще бъдат изтотвени програми за обучение на ловци, земеделски производители и хора, занимаващи се с екотуризъм, разказа ръководителят на проекта Светлана Аладжем.

“Всички дейности в този проект са насочени към предоставянето на вярна и полезна информация на широката общественост и на местните общности в районите, в които има популации. Искаме да научим хората на основни правила. За съжаление, нивото на информираност у нас е много, много ниско по отношение на кафявата мечка.“, подчерта Аладжем.
По неофициални данни броят на мечките у нас е между 500 и 800, но експертите подчертават, че тези цифри са неточни. Броят може да е ясен, ако бъде направен ДНК-отпечатък, но методът е много скъп.
Като проблем в България се очертава и местообитанието на мечките, защото автомагистрала “Тракия“ прекъсва естествения им път за миграция между Стара планина и Рило-Родопския масив. Това налага веднъж на десет години мечките да се преселват по изкуствен път, за да се поддържа генният им фонд. Еколозите коментираха, че най-често злополуки с мечки и хора се случват по време на лов.

Източник: http://novini.dir.bg/news.php?id=6905602

Фото галерия

Видео галерия