Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Правят мостове за влюбени мечки

Стандартнюз, 13 август 2010-08-13, Таня Киркова

Мечките ще прескачат от Стара планина към Родопите и обратно по три "зелени" моста над магистрала "Тракия". Вече имаме предварителни разговори с Министерството на транспорта за изграждане на такава инфраструктура, съобщи Деяна Златанова от Сдружение за дивата природа "Балкани". Зеленият мост е надлез над аутобана, който се залесява, а от двете му страни се поставят шумоизолиращи бариери.

В Хърватия има 10 такива надлеза, а у нас нито един. Сега веднъж годишно се разменят по една мечка от Стара планина и от Родопите, за да се подобри популацията. Известният тунел за мечки, който беше изграден на българо-гръцката граница, не се използва от животните. Причината е, че те се плашат от силните прожектори, пуснати от комшиите, за да спрат емигрантите.
Около 800 мечки има в нашите планини. Из Витоша обикалят над десет, предимно в Югозападната част. Въпреки че 3 млн. туристи годишно посещават планината, няма инциденти. Туристите, влезли в гората за гъби, трябва да вдигат шум, за да изплашат животните. Ако срещнат мечка или мече, не трябва да ги приближават. Звярът напада, ако е препречен единственият му изход за бягство, пише в листовки, раздадени на местните хора в Смолянско.

Източник: http://paper.standartnews.com/bg/article.php?article=336369

Фото галерия

Видео галерия