Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Пращат спецгрупа по следите на "проблемни мечки"

13 август 2010

Група за бързо реагиране ще противодейства на „проблемни мечки". Това заяви за „Дарик", заместник-министърът на екологията Евдокия Манева. Спецотрядът ще бъде сформиран от експерти от министерствата на екологията и земеделието и ще могат при спешни случаи да отсрелват опасни животни. Ето какво каза Евдокия Манева:

Създаваме група за бързо реагиране. Това ще стане още тази седмица. Тя ще е от специалисти в Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието и храните. В случай че се появи проблемна мечка тези хора да отидат незабавно на мястото на произшествието. Проблемна мечка не е мечката, която напада хора, а такава, която напада имущество, животни.

Тя ще може ли да отстрелва мечка?

Ако се налага отстрелване, оперативно много бързо ще бъде получено разрешение.

Междуведомствения съвет за мечките са си поставили и цели. „До края на октомври да се уловят две мечки и да се разселят, като предварително се проведат съответни разговори с хора, които са от региона, в който ще разселваме. Все още окончателно не сме взели решение къде ще разселваме, но ще обявим", каза Манева.

На 18 август работната група за мечките ще се събере отново и ще планира есенните преброявания. Планирани са мечките да бъдат броени веднъж в края на септември и втори път в края на октомври и началото на ноември. В сила остават и осемте разрешителни за отстрел, като до момента не са изпълнени две от тях.

В същото време от Сдружение" Балкани" обявиха, че в България не може да се извърши точно преброяване на мечките в страната. Според тях проблемът е в това, че една мечка минава през няколко горски стопанства и не може да се засече точното и местообитание.

"Да се даде точна бройка на мечките е невъзможно, защото тя води скрит начин на живот, обитава големи територии и единственият достоверен начин е т.нар. ДНК отпечатък, но е много скъп. В рамките на настоящия проект ще се опитаме да го приложим върху някоя малка площ, например в Родопите. През последните 5-6 години на базата на работа с много институции и на нашия теренен опит - маркирани животни с нашийници и разработване на модели на местообитанията, може да кажем, че бройката варира между 500 и 800", каза още Александър Дуцов.

От сдружението вече разпространяват листовка, която описва как да се избегнат инциденти с мечки. Препоръчва се, ако забележите мечка да не я приближавате, да не оставате дивото животно без изход и да прибирате всички отпадъци , които носите със себе си, защото за мечките това е храна.

Източник: http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=574160

Фото галерия

Видео галерия