Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Екоорганизации ще обучават как хората да се пазят от мечки

Dnevnik.bg, 13.08.2010

Георги Жечев

Две мечи нападения на селски стопанства са установени вчера в смолянските села Славейно и Бориково, предаде "Фокус". Става дума за убити овце. Експерти са оценили стойността на убитите животни и собствениците им ще бъдат обезщетени. За миналата година земеделски стопани и производители на мед са били компенсирани с общо около 60 000 лв. заради набези на мечки, сочат данни на сдружение "Балкани".

Експерти от природозащитни организации ще обучат местни хора от планинските райони, ловци, земеделци и заети в туристическия бранш как да избягват злополуки с мечки в дивата природа. Обученията ще се проведат през октомври в Белица, съобщи днес Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита", която ръководи проект за намаляване на заплахите за кафявата мечка в България.

Идеята е 75 души от ловни дружини, държавната администрация, фирми за алтернативен туризъм и местни гъбари и билкари от Белица и Смолянско да получат превантивна информация и съвети затова как икономически да се възползват от живите мечки. Според Александър Дуцов от сдружение"Балкани" тези, които изкарват прехраната си в гората, трябва да са инструктирани какво да правят, за да избегнат среща с мечка и какво да правят, ако все пак се натъкнат на такова животно (вж. карето за полезни съвети). Белица е избрана за място на обучителните срещи, защото от там преминава коридора между Рила, Пирин и Родопите, през които животните мигрират.
"Стрелбата по мечка е не само престъпление, което се наказва с до 5 г. затвор, но застрашава живота и на ловеца, и на други хора в гората", посочи Костадин Вълчев от "Балкани" по повод призивите за отстрел на повече животни заради инцидентите в Смолянско: убитият мъж край с. Кутела и нападната жена в с. Малка Арда. Ранените мечки продължават да са опасни дори дни след инцидента. "Не можем да опазваме даден защитен вид без разбиране от страна на местните общности" допълни Вълчев. Преди години популацията на силно застрашения от изчезване тюлен монах по българското Черноморие била избита от рибарите, защото морският обитател късал рибарските мрежи.
Според екоактивистите зачестилите през последните месеци злополуки с мечки в района на Смолянско се дължат на скъсената дистанция между хората и дивите животни. Срещите с мечките зачестяват, защото от началото на 90-те години досега броят на ловци почти се е удвоил. В същото време много гори са бетонирани или изсечени, което стеснява местообитанията на дивите животни.
Мечките могат да се превърнат в притегателна сила за туристи в обезлюдените родопски села, смята д-р Диана Златанова. По думите й туровете и наблюденията на диви животни са печеливш бизнес, които е високо ценен на Запад.
По оценка на учени и природозащитници в България живеят между 500 и 800 мечки. Страната е на трето място в Европа по брой на тези хищници след Финландия и Румъния. Кафявата мечка е защитена по Закона за биологичното разнообразие и редица международни конвенции.

Как да избягваме злополуки с мечки:
(съвети на Фондация "Информация и природозащита")
- Когато сте сред дивата природа, вдигайте шум – говорете, пейте или свиркайте, така че мечката да ви чуе поне от 30 метра. Ако се придвижвате тихо, може изненадващо да се озовете в личното й пространство. Животното може да се изплаши и да мине през вас.
- Ако забележите мечка, никога не я приближавайте – особено, ако е малко мече. Майката може да е наблизо и да стане опасна, когато го отбранява! Махнете се от пътя й.
- Мечките не обичат да бъдат притискани в ъгъла. Ако сте препречили единствения й изход за бягство, рискувате да ви нападне. Бързо се прикрийте зад дънер или скала и направете път.
- Прибирайте всички отпадъци, особено хранителните и затваряйте добре контейнерите за боклук, за да не привличат мечки. Някои от тях търсят лесна храна.

Източник: http://www.dnevnik.bg/ekobiznes/2010/08/13/946517_ekoorganizacii_shte_obuchavat_kak_horata_da_se_paziat/

Фото галерия

Видео галерия