Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Рискът за туристите в планини с обитания на мечки е изключително малък, според специалист

13 август 2010 | 13:33 / Агенция "Фокус" / Министерства

Екатерина ПАНОВА

София. Рискът за туристите в планини с обитания на мечки е изключително малък. Това каза на пресконференция Александър Дуцов от Сдружение "Балкани" по повод информационна кампания за безопасното съжителство с мечки, предаде репортер на Агенция "Фокус" .

Според Дуцов, инцидентите с мечки от последните месеци са били преекспонирани в медиите, негативни и това е довело до отлив на туристи. Той подчерта, че мечките се страхуват от хората. Дуцов препоръча на туристите в планините да се движат шумно, защото това отдалечава мечките. При среща с мечка човек трябва да запази спокойствие, да говори и бавно да отстъпва назад. Резките движения са заплаха за животното и то реагира.
На Витоша мечки могат да се срещнат в югозападната част на планината, както и в недостъпната местност Бистришко бранище. В най-натоварената от туристи планина няма инциденти с мечки, подчерта Дуцов.

"България е една от малкото страни, които имат мечки и една от много малкото страни, които негодуват срещу мечките си. В Италия има 60 мечки и те се гордеят с тях", каза Светлана Аладжем, ръководител на проекта "Намаляване на заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания". Според Костадин Вълчев има два случая на убити хора от дива свиня, а стотици са ранени, но на тези случаи не им се дава такава гласност, както на инцидентите с мечки. В сравнение с мечката, дивата свиня нанася много по-големи поражения на земеделските стопани. През 2009 г. са изплатени обезщетения на земеделци за нападения от мечки за над 60 000 лв., посочи Вълчев и допълни, че системата за компенсации е ефективна.

Като превенция на щетите от мечки ще бъдат раздадени на стопаните 80 електрически огради, които са сигурен защитник срещу нападения на кошери или домашни животни. Но стопаните също трябва да се грижат за собствеността си, тъй като много от тях оставят животните без надзор, сами. Това също е причина за възникване на инциденти с мечки и приближаването им към населените места, обясниха експертите.

Ловците са най-уязвимата група от инциденти с мечки, каза Вълчев. Той обясни, че те трябва да се въздържат от стрелба срещу кафява мечка, не само защото е незаконно, а и защото една ранена мечка е много опасна не само за ловеца, но и за хората от близките села. Причина за скъсяване на дистанцията човек - мечка е и промяната в обстановката по управление на горите, изграждането на новите вилни зони, новите курорти, както и запустелите села, които обрасват с растителност.

Запазването на числеността на кафявата мечка в България е ценност, тя не е вредител, подчерта Аладжем. Много от европейските страни са унищожили мечките си и единственият вариант да видят този вид е да дойдат в България. Това е възможност за страната ни да развива такъв тип туризъм възползвайки се от мечките, обясни Диана Златанова. В Румъния този туризъм отдавна е превърнат в печеливш бизнес. По думите й вече има създадени центрове за наблюдение на мечки и на следи от мечки в Девин и Триград. Наличието на мечки в България е индикатор, че нашата природа е в добро състояние, подчерта Златанова.

Фото галерия

Видео галерия