Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Единствено чрез ДНК-отпечатък може да се каже колко са мечките в България, според експерти

13 август 2010 | 13:06 | Агенция "Фокус"

Екатерина ПАНОВА

София. Една мечка обитава и се движи в територия между 35 и 45 хектара площ. Затова е трудно да се установи колко точно е броят на мечките в България. Това стана ясно на пресконференция във връзка с проект за информираност на населението в близост до местообитанията на мечки, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Проблемът при преброяването идва от това, че една мечка минава през няколко горски стопанства и ако един горски знае, че дадено животно е минало през неговото стопанство, той обаче не знае през колко други стопанства тя е минала и дали и там не е била преброена, обясни Александър Дуцов от Сдружение "Балкани". Той даде пример с мечка, която е била проследена чрез нашийник. Тя е била засечена на места в район от 350 квадратни километра, на територията на 8 горски и ловни стопанства.
Единстеният сигурен метод за преброяване на мечките е ДНК-отпечатък, обясни експертът. Този метод обаче е скъп. От Фондация "Информация и природозащита" ще се опитат да направят преброяване чрез този метод на площ от около 4 хиляди квадратни километра. Неофициалната информация е, че броят на мечките в България се движи между 500 и 800, но експертите подчертаха, че тези цифри не могат да бъдат точни.
Александър Дуцов обясни, че не е възможно мечките от България да бъдат преселени в други държави, каквито предложения са се появили в публичното пространство. Причината е в това, че популацията на кафявата мечка в България е изолирана. Държавите, които искат да възстановят своите популации на мечки търсят сходни съседни популации. Това, което може да се прави е да се преселват мечки от Старопланинския масив в Рилородопския и обратно. Връзката между двете популации е прекъсната и преселването се налага да се прави веднъж на десет години за опресняване на гените, обясни Диана Златанова от Фондация "Информация и природозащита". Друг вриант е Средна гора да бъде обявена за защитена територия, през която да могат мечките по естествен път да се преселват. Проблем за това естествено преминаване на дивите животни е например АМ "Тракия", която е непропусклива за тях.

Даниела БОЙКОВА

Фото галерия

Видео галерия