Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Увеличаването на натиска на хората в гората и икономическата обстановка са сред причините за зачестилите срещи човек - мечка

13 август 2010 | 12:39 | Агенция "Фокус"

Екатерина ПАНОВА

София. За да се опази балансът в природата, трябва да позволим на мечките да съжителстват с нас. Трябва да съхраним страха на мечката от човека. Това каза на пресконференция на тема: "Възможно ли е безопасно съжителство с мечки в 21 век" Александър Дуцов от Сдружение "Балкани", предаде репортер на Агенция "Фокус". Мечките в Европа са се съхранили благодарение на изградения си стереотип да избягват човека.

Случаите на проблеми при срещата на човек с мечка най-често са свързани с изненадата, която е неприятна и за двете страни, обясни Дуцов. Основните причини за зачестилите срещи на хора с мечки са свързани с увеличаването на натиска на хората в гората, посочи той. "Като увеличим броя на наблюденията, се увеличава и броят на срещите с мечки", обясни Дуцов. Друга причина за зачестилите срещи е икономическата обстановка и оставането на много хора без работа от селата, които са близки до местообитанията на мечки. Дуцов обясни, че при разговорите си с жители от родопските села много от тях са признали, че едва от няколко години ходят в гората за гъби, билки и т.н., защото преди това са имали работа. Причина за зачестилите срещи е и либерализирането на режима за притежание на оръжие. Над 140 000 пушки има в България, посочи Дуцов. Много от традиционните обитания на мечките вече не съществуват, което е принудило животните да се преместят към по-некачествени за тях места, близко до селищата на хората - е друга причина за зачестилите срещи, според специалистите.
Чрез проект за намаляване на заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания с участие на местните общности Фондация "Информация и природозащита" има за цел да информира обществото по проблема. На местните жители в райони близки до местообитанията на мечки са раздадени листовки с препоръки какво да се прави за избягване на среща с мечки и какво, когато се срещне дивото животно. Проведени са и срещи с хората от населените места. След емоционалните им реакции срещу мечките те са изразили склонност да съжителстват с животните, но при положение, че държавата вземе мерки за намаляване на популацията и извършване на мониторинг, обясни Дуцов. Предстои през октомври фондацията да проведе обучения на местните жители, на горските стопани и на ловците. Ще бъде създадена и интернет страница.

Фото галерия

Видео галерия