Вторник, Май 21, 2024
   
Текст

Как да се предпазим от мечки

БНТ, 13 август 2010-08-13

Автор: Цветелина Атанасова

Колко са точно кафявите мечки у нас? Световният опит показва,че това може да стане само чрез ДНК анализ. България е едно от малкото убежища на този защитен вид в Европа. Фондация „Информация и природозащита" работи по европейски проект за намаляване заплахите за кафявата мечка.

България е една от малкото страни, които имат мечки и една от много малкото страни, които негодуват срещу мечките си. А наличието им е индикатор , че природата ни е в добро състояние. Според биолозите, които работят за намаляване на заплахите за мечката, икономически са причините за зачестилити срещи с огромните животни.

Александър Дуцов от Сдружение "Балкани": " Хората останаха без работа в малките предприятия, сега всичките са в гората берат билки, гъби или се занимават с дърводобив. Съответно в сравнение преди 10 години няколко стотин човека повече са в гората."

Една от задачите на фондация „Информация и природозащита" е да научат хората на безопастно поведение.

Диана Златанова - Фондация „Информация и природозащита": "Ако не искаме да срещаме мечка, да избегнем тази среща - да вдигаме възможно най-много шум, да си подсвиркваме, да пеем, например в Япония раздават специални звънчета, които да сложите на ръката."

Преди години семейството на Диана заедно с малкия й син са преживяли неочаква среща с баба Меца. След първоначалното стъписване от тяхна страна, тя просто се обърнала и си тръгнала. Т.е. резките движения и паниката могат да бъдат фатални, защото животното също се чувства застрашено.

Като превенция на щетите от мечки до края на годината ще бъдат раздадени на стопаните 80 електрически огради, които са сигурен защитник срещу нападения на кошери или домашни животни.

Източник: http://bnt.bg/bg/news/view/34812/kak_da_se_predpazim_ot_mechki

Фото галерия

Видео галерия