Понеделник, Юни 17, 2024
   
Текст

Ще обучават хората как да се пазят от мечки

17.08.2010

Експерти от природозащитни организации ще обучат местни хора от планинските райони, ловци, земеделци и заети в туристическия бранш как да избягват злополуки с мечки в дивата природа. Обученията ще се проведат през октомври в Белица, съобщи днес Светлана Аладжем от фондация "Информация и природозащита", която ръководи проект за намаляване на заплахите за кафявата мечка в България.

Идеята е 75 души от ловни дружини, държавната администрация, фирми за алтернативен туризъм и местни гъбари и билкари от Белица и Смолянско да получат превантивна информация и съвети затова как икономически да се възползват от живите мечки. Според Александър Дуцов от сдружение"Балкани" тези, които изкарват прехраната си в гората, трябва да са инструктирани какво да правят, за да избегнат среща с мечка и какво да правят, ако все пак се натъкнат на такова животно (вж. карето за полезни съвети). Белица е избрана за място на обучителните срещи, защото от там преминава коридора между Рила, Пирин и Родопите, през които животните мигрират.
"Стрелбата по мечка е не само престъпление, което се наказва с до 5 г. затвор, но застрашава живота и на ловеца, и на други хора в гората", посочи Костадин Вълчев от "Балкани" по повод призивите за отстрел на повече животни заради инцидентите в Смолянско: убитият мъж край с. Кутела и нападната жена в с. Малка Арда. Ранените мечки продължават да са опасни дори дни след инцидента. "Не можем да опазваме даден защитен вид без разбиране от страна на местните общности" допълни Вълчев. Преди години популацията на силно застрашения от изчезване тюлен монах по българското Черноморие била избита от рибарите, защото морският обитател късал рибарските мрежи.
Според екоактивистите зачестилите през последните месеци злополуки с мечки в района на Смолянско се дължат на скъсената дистанция между хората и дивите животни. Срещите с мечките зачестяват, защото от началото на 90-те години досега броят на ловци почти се е удвоил. В същото време много гори са бетонирани или изсечени, което стеснява местообитанията на дивите животни.
Мечките могат да се превърнат в притегателна сила за туристи в обезлюдените родопски села, смята д-р Диана Златанова. По думите й туровете и наблюденията на диви животни са печеливш бизнес, които е високо ценен на Запад.
По оценка на учени и природозащитници в България живеят между 500 и 800 мечки. Страната е на трето място в Европа по брой на тези хищници след Финландия и Румъния. Кафявата мечка е защитена по Закона за биологичното разнообразие и редица международни конвенции.

Източник: http://www.zoomania.org/vsichko-ostanalo/prirodozashtita/12153-shte-obuchavat-horata-kak-da-se-pazyat-ot-mechki

Фото галерия

Видео галерия