Вторник, Май 21, 2024
   
Текст

Привличаме туристи с мечки

14.08.2010

Мечките привличат туристи и хората са готови да плащат, за да видят дори само следи от животните. Това обявиха вчера от сдружението за дивата природа „Балкани“. Стабилната популация на защитения вид в страната е предимство, твърди Александър Дуцов от неправителствената организация. В Хърватия и Румъния например наблюдението и търсенето на следи от мечки се е превърнало в печеливш бизнес. У нас този вид туризъм прохожда в Девин и Триград. Според еколозите в Рило-Родопския масив има около 550 мечки, а в Стара планина те са около 200.

Между 500 и 800 животни има в цялата страна, но преброяването им е трудно, понеже са много подвижни и обикалят големи територии. Единственият начин да се установи точната им численост е ДНК анализът, смятат еколозите. Все пак в сравнение с Централна и Западна Европа ние имаме значително повече животни. В Италия например мечките са едва 60. България е една от малкото страни в Европа, наред с Румъния, Швеция и Финландия със стабилна популация от кафяви мечки, коментираха еколозите.

Сдружението им представи проекта "Намаляване на заплахите за кафявата мечка и нейните местообитания", с който ще се опита да изглади конфликта между местните жители и защитения вид. Той цели да бъде събрана информация и да се създаде база данни за кафявата мечка и нейните местообитания, както и интернет портал с фотографии и видеоматериали.

Според Костадин Вълчев от сдружението най-честите срещи с мечки напоследък са в Родопите. Поради голямата безработица в района хората навлизат все по-навътре в гората. Намират препитание, като секат дърва, събират гъби, билки, горски плодове. Нормално е вероятността от среща с мечки да се увеличи, смята той.

Рискът от инциденти се увеличава и защото домашните животни се оставят без надзор, поляните не се косят и дистанцията между хората и мечките се скъсява. От сдружението препоръчват да не се складират отпадъци и трупове на умрели животни извън определените места.

Най-много злополуки у нас са регистрирани с мечки, ранени по време на лов за други животни, твърди Вълчев.

Източник: http://www.monitor.bg/article?id=256464

Фото галерия

Видео галерия