Вторник, Май 21, 2024
   
Текст

Само ДНК анализ може да преброи мечките у нас

Новинар, 17:25 13-08-2010 Тихомира Михайлова

Само ДНК анализ може да преброи мечките у нас

imageЕдно животно било регистрирано в 8 области

Само ДНК-анализът е този, който може да каже колко са точно мечките у нас. Това стана ясно от думите на експерти от Сдружение "Балкани", чиято основна цел е опазването на мечите. ДНК от животните, което се съхранява надлежно, може да помогне на експертите да направят точен анализ за техния брой, както и при евентуален инцидент да се установи коя точно мечка го е предизвикала.

Според екозащитниците мечките, обитаващи нашата територия, са между 500-800. По неофициални данни в Рило-Родопския масив има около 550 мечки, а в Стара планина са около 200. Броят на мечките се следи от регионалните горски стопанства. Една мечка обаче обитава много по-голяма територия и може да бъде засечена в районите на няколко такива стопанства. Такъв бил случаят с една стръвница, която била регистрирана на територията на общо 8 горски стопанства. „Ако всяко едно от тях я брои за своя, то това прави общо осем мечки”, обясни Дияна Златанова от сдружението. Във Витоша има само 1-2 мечки, чието постоянно обитание е в рамките на планината.

Основната причина за зачестилите срещи между мечки и хора се крие във факта, че все по-голям става натискът на хората към гората. Поради икономически причини хората от планинските села започват да се изхранват от събирането на гъби и билки в горите. Много от традиционните обитания на мечките също вече не съществуват – в планините се появяват все повече курорти. Увеличили са се и ловците. Ако в началото на 90-те те са били около 70 000, сега у нас има над 140 000 пушки, обясни пък Александър Дуцов.

Основната причина за нападенията не са самите мечки. Те се крият от хората, защото се страхуват. За да нападнат човек, най-вероятно са се почувствали застрашени. Най-много злополуки стават по време на лов, и то за други видове животни. „По време на лов на дивя свиня стреляйте само по ясна цел – мечките нямат остри муцуни, опашки и рядко са черни”. Това съветват експертите ловците.

Според тях няма да се осъществи и идеята родните мечки да бъдат преселени в други държави. Германия и Франция, които в момента единствени искат да увеличат популацията си, търсят мечки със сходни гени, каквито са тези в Словакия.
Наличието на популация от мечки у нас е предимство, защото привлича туристи. България наред с Румъния и Финландия е една от малкото страни, които имат стабилна популация на кафяви мечки. Хората са готови да заплатят, за да видят дори само следа от мечка, убедени са експертите.

Източник: http://www.novinar.net/news/samo-dnk-analiz-mozhe-da-prebroi-mechkite-u-nas_MzM0Nzs0OQ==.html

Фото галерия

Видео галерия