Вторник, Май 21, 2024
   
Текст

На фотолов за мечки

18 август 2010 г.

clip_image001

© Снимка: Румяна Цветкова

Приключенски дух, любов към дивата природа, известна доза търпение и добър фотоапарат е нужното снаряжение, за да се включите във фотолов на най-едрия хищник на територията на България – кафявата мечка.
Сред основните й местообитания са Западните Родопи, ширнали се в най-южната част на страната, досами границата с Гърция. Независимо от огромната си сила, баба Меца предпочита отшелническия живот, старателно отбягвайки себеподобните и хората.

Затова е нужно и малко късмет, за да видите как от тъмнината на смълчаната гора изплува силуетът й. Тя обича да си устройва пиршества с горски плодове и насекоми, а в редки случаи похапва и останки от домашни и диви бозайници. Все по-често туристи от Англия, Франция и Дания, пристигнали в страната ни, за да наблюдават редки и защитени видове птици, се включват във вечерни турове с надеждата да видят кафявата мечка в естествената й среда. Наблюденията се извършват от специално изградени и обезопасени укрития, частично вкопани в земята. Те са създадени от Ловно-рибарското дружество-Девин по проект, подкрепен от Глобалния екологичен фонд. Незабравимото приключение започва с кратко пътешествие с високопроходими автомобили по неравни планински пътища, следван от пешеходен преход, който отвежда до някое от укритията, разположени в райони, където се движат най-често мечките.
„Укритията са 6 метра дълги и 2 метра широки – обяснява Владимир Пейков, специалист от Ловно-рибарско дружество-Девин. – Вкопани са в земята и са шумоизолирани. Направени са нарове за спане и дървени пейки, защото понякога се чака дълго, докато мощният горски обитател излезе от гората. В укритието влизаме към 5 часа следобяд и наблюдението може да продължи до късно през нощта. Освен кафява мечка могат да се видят и други диви животни като сърни, благородни елени, вълци, лисици, язовци и дива свиня. Организираме също специални пешеходни турове. Първоначално се пътува около половин час с джип и след това има различни пешеходни маршрути, направени в зависимост от това какви животни искат да видят туристите, дали птици или бозайници. Предимно ги водим да наблюдават диви кози. Могат да се видят също вълци, диви свине и мечка.”
Пешеходните преходи са с продължителност от 2 до 4 часа и освен дивите животни, могат да се наблюдават и много представители на птичия свят като скален орел, глухар, лещарка, белогръб кълвач и други. Любителите на силни усещания наблюдават също от около 500 м. с телескоп бърлогата на мечка с нейното малко, а опитен водач може да преведе всеки по следите, оставени от мощния горски обитател. Интерес представляват и маркировъчните дървета, върху които кафявата мечка оставя своя знак като обелва част от кората и отривайки се в дървото, да покаже на останалите, че тя е господарят на този район. Сред туристическите атракции е и посещението на „Пещерата на мечката”.
„Тя се намира на около 30 км от град Девин и представлява суха пещера с дължина около 100 м и височина 5 м – казва Владимир Пейков. – В началото има огромна зала, след което пещерата се стеснява. В миналото тя е била убежище на пещерна мечка. Доказателство за това са намерените в нея останки – черепи, зъби и пр. Учени са изследвали пещерата и са открили също останки от пещерен леопард, който е живял преди 30 000 г. в Родопите. Турът включва около 30 минутно пътуване с джип, след което следва около 20-минутно изкачване по стръмна и тясна пътека, която отвежда до пещерата, където и сега могат да се видят кости от най-различни животни.”
В днешно време пещерата се посещава от кафявата мечка през студените зимни дни. Туристите могат да посетят и специализирания музей на мечката, намиращ се недалеч от живописното Триградско ждрело в Западните Родопи.
„Експозицията включва специални табла, които обясняват различни аспекти от живота на мечката, както и маси, на които може да пипнете следи от мечка и различни животни, да видите с какво се храни Мецана – обяснява д-р Диана Златанова от Сдружение за дива природа „Балкани” и създател на музея. – Част от експозицията са и два интерактивни панела, на които с натискане на специални бутони можете да получите повече информация за вида. В музея има и фигура на майка с малко мече, които са направени в действителни размери. Тази скулптура е екологична, защото е направена от отпадъчни материали: вестници, картони и дървени летви. След това е използвана боя, за да бъде оцветена.”

Източник: http://www.bnr.bg/sites/radiobulgaria/Lifestyle/ScienceAndNature/Pages/fotolov.aspx

Фото галерия

Видео галерия