Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Въпреки инцидента пазим стръвниците от изтребление

вторник, 18 май 2010 г., Бойчо Попов

clip_image002

Снимка: BNEWS, Николай Дончев

Случаят с човека, убит от мечка, е абсолютно изключение за поведението на този вид бозайници, заяви екоминистърът Нона Караджова. Мечката трябва да бъде запазена, защото е един от изчезващите видове, добави тя.

Заплашени от изчезване видове в България са дивата котка, дивата коза, няколко вида земни костенурки и 8 вида растения, съобщи зам.-министърът на МОСВ Евдокия Манева при представянето на българския план за запазване на биоразнообразието.

По думите на Манева биоразнообразието е важно не само заради запазване на чиста природа, а и защото е източник на препитание за много хора, които събират билки например или отглеждат пчели.

Манева и министърът на екологията Нона Караджова представиха плана на страната ни за запазване на биоразнообразието във връзка с това, че 2010-та е определена като международна година на биологичното разнообразие.
Националната система за мониторинг на състоянието на биологичното разнообразие е част от Националната система за мониторинг на околната среда. През 2009 г. за пръв път се проведе общ национален мониторинг на видовете кафява мечка и дива коза, съвместно с експертите от МОСВ, ИАГ и СДП „Балкани", по предварително уточнени маршрути, съобщи Караджова.

За хората и мечките

Случаят с човека, убит от мечка, е абсолютно изключение за поведението на този вид бозайници, заяви Караджова по повод инцидента от вчера, когато стръвница изяде мъж. Кафявата мечка трябва да бъде запазена, защото е един от изчезващите видове, каза още Караджова. Ако се окаже, че мечката има малко, няма да бъде разстреляна, а ще се направи опит с мечето да бъде заведена в парка за танцуващи мечки в Белица или в зоопарк, каза още Караджова. По думите й през последните 30 години няма информация мечка да е нападала човек, за да се нахрани. През миналата година е имало 2-3 инцидента с мечки без трагичен край, по време на лов.

Кафявата мечка трябва да бъде запазена като вид в териториите, които до момента е обитавала у нас - Благоевградско, общините Разлог, Белица и Якоруда, заяви Светлана Аладжем, ръководител на проекта на Фондация „Информация и природозащита" за намаляване заплахите за кафявата мечка. По думите й трябва да се повишат знанията на местните общности в териториите, където обитава това животно, за да се намали конфликтът човек - мечка. Ще бъде създаден и популяризиран национален интернет портал за кафявата мечка и нейните местообитания, добави още Аладжем.

Източник: http://www.bnews.bg/article-9702

Фото галерия

Видео галерия