Петък, Юни 14, 2024
   
Текст

Раздават електронни пастири заради мечката

18 май 2010г.

На хората, които имат кошари и кошери в планината ще бъдат раздавани електронни пастири. Това заяви днес екоминистърката Нова Караджова по повод случая с човек, убит от мечка в смолянското село Кутела.

Кафявата мечка трябва да бъде запазена, защото е един от изчезващите видове. Случаят е абсолютно изключение за поведението на този вид бозайници, категорична бе Караджова.

Тя представи плана на България за запазване на биоразнообразието във връзка с това, че 2010-та е определена като международна година на биологичното разнообразие.

Кафявата мечка трябва да бъде запазена като вид в териториите, които до момента е обитавала у нас – Благоевградско, общините Разлог, Белица и Якоруда, каза Светлана Аладжем, ръководител на проекта на Фондация „Информация и природозащита“ за намаляване заплахите за кафявата мечка. Трябва да се променят нагласите на общиството и да се привлече обществена подкрепа за опазване на мечата популация у нас, подчерта Аладжем.

Заплашени от изчезване видове в България са дивата котка, дивата коза, няколко вида земни костенурки и 8 вида растения, съобщи Евдокия Манева, заместник министър на МОСВ. Тя подчерта, че биоразнообразието е важно не само заради запазване на чиста природа, а и защото е източник на препитание за много хора, които събират билки например или отглеждат пчели.

Източник: в. Стандарт

Фото галерия

Видео галерия