Събота, Май 08, 2021
   
Текст

Покажи ми мечка

19 август 2011, Веселина Фотева, Дневник

"Като ходиш в гората, внимавай да не те срещне мечката" - така, шеговито или не дотолкова, някога са изпращали дърварите и пастирите. В днешно време обаче за смелчаците този израз е изгубил значението си. И не защото вече не внимават в гората, напротив. Но целта им е друга - да видят мечка. Отблизо по възможност.

Наблюдението  струва 120 лв. за група от 4 човека. Цената включва водач, транспорт до мястото и преводач, ако се налага. Укритията са три и се намират в близост до селата Гьоврен и Брезен. Посещението на "Пещерата на мечките" ще ви струва 90 лв. за 4 души. Срещу тях ще получите водач, транспорт и пикник. И двата тура се организират от Ловно-рибарското дружество в Девин.

За много хора почивката в планината е свързана с дълги и мързеливи дни, прекарани в хотел или хижа, спокойни пикници сред природата и понякога кратки преходи през гората. За други обаче адреналинът и любопитството са най-добрите гидове, които ги водят в някое от укритията за наблюдение на кафяви мечки край родопския Девин (виж видеото). От три години Ловно-рибарското дружество там предлага на по-дръзките си гости среща с истинска дива мечка.

"Ние тук всички сме виждали мечки много пъти. Но на хората им е доста интересно. Те са ги виждали само в зоологическата градина. А разликата е голяма", разказва Заим Шаибов, един от ловните водачи в дружеството. Посочва в далечината необикновена дървена постройка и обяснява, че това е укритието. Къщичката е сгушена сред камъни и растителност, така че да не привлича вниманието, но да осигурява добра видимост. А под обсега на прозорците й попада широка поляна, която е една от основните "магистрали" на над 35 мечки, обитаващи района.

Кафявата мечка е един от най-интелигентните бозайници. Пространствено се ориентира по-добре  от човека. Притежава изключителна памет и проявява съобразителност и изобретателност. Търси спокойствие. Игриви и дружелюбни в ранна възраст, мечетата постепенно се дистанцират от майката и едно от друго. Има многобройни свидетелства за емоции у тях. След застрелване на мечка пред очите на малките й, те плачат и страдат седмици наред. При загуба на малко тъгата на майката е като човешката, твърдят специалисти.

По думите на водача, въпреки че трасето е доста "натоварено", за да е по-сигурна появата на кафявия бозайник, водачите залагат и примамки - кошници и варели, пълни с плодове и царевица. Заниманието е за търпеливи хора, отбелязва той. "Трябва да се чака поне няколко часа и най-късно в пет вечерта да сме вече вътре. Обикновено между осем и десет мечката излиза на поляната". Заим си спомня как е спирал на вратата развълнувани туристи, които искали да излязат от укритието, когато мечката най-накрая се показвала. "Ставали по-добри снимки", спомня си той техните оправдания и предупреждава, че това е забранено. Ако веднъж сладкокусното животно усети, че наблизо има човек, то никога вече няма да се върне.
Укритията са изградени преди три години изцяло по инициатива на Ловно-рибарското дружество в Девин. Всяко от общо трите в района е дълго седем метра и побира 15 души. "Искахме да покажем, че мечката вече не е обект на лов, а ценност, интересна и за туристите", разказва за зараждането на идеята инициаторът и специалист по лов и риболов Владо Пейков. Освен че организира турове и наблюдение на мечки, той и колегите му се грижат за животните като ги подхранват и освобождават от бракониерски капани. Дори били засадили над 2500 овощни дръвчета, за да имат "любимците" им достатъчно храна следващата година. "Мислехме си, че мечката обича сливи, но се оказа, че предпочита череши. Видях една - докато не ги изяде всичките, не остави дървото", сеща се той и успокоява, че и сливите няма да останат без мечешко внимание.

В Западните Родопи могат да бъдат видени още природните резервати "Кастраклий", "Казаните" и защитените местности "Чаирите", "Дяволския мост" и "Триградско ждрело".

За наблюдение на кафявите мечки в Родопите засега идват предимно чужденци. За тях се осигурява преводач. Специалистите отбелязват, че всички чакат мечката, за да я заснемат. Но светкавиците не са препоръчителни, защото издават човешкото присъствие. "А мечката изобщо не е глупаво животно", убеждават местните. И ако все пак тя дойде по тъмно, то със сигурност преди това през вкусната примамка ще са минали поне един елен, язовец, диво прасе, вълк или лисица, които също заслужават фотографско внимание.
Освен наблюдение на кафява мечка, в Западните Родопи могат да бъдат видени и останки от пещерна мечка, обитавала планинския масив преди 14 000 години. Над 20 черепа и много зъби са останали в "Пещерата на мечките", която се намира на около 30 километра от Девин. Те съжителстват с други такива от пещерен леопард, отдавна изчезнал по нашите географски ширини. Скалната вдлъбнатина е използвана през зимата и от "мечите ни съвременници" като удобна спалня за зимния сън. Накрая  дружеството ще предложи и пикник, за да разкаже на по сандвич повече за местообитанията и
навиците на най-големия хищник в Европа.

Въпреки, че мечката е символ както на сила, така и на добродушие и мъдрост, при среща с нея извън укритието е добре да се знаят някои хитрини, с които да се избегне сблъсък. "Ако мечката се приближава към вас, говорете й, като отстъпвате заднешком, бавно и без резки движения. Когато не ви вижда повече, можете да се обърнете и отдалечите по-бързо", съветват запознатите с природата й. Тичането, хвърлянето на камъни и ласките към малките мечета са най-лошото нещо, което може човек да направи, ще научите преди всяко наблюдение на мечки в Родопите.

 

Гледайте видеото към статията тук!

Фото галерия

Видео галерия