Събота, Май 08, 2021
   
Текст

Очи в очи с кафявата мечка

Сряда, 24 Август 2011 13:07 Теодор Войников

Англичани и испанци плащат, за да наблюдават звяра в естествената му среда

Нощта се спуска бавно над местността Тешел в Западните Родопи. Насред притихнала поляна недалеч от село Гьоврен няколко души очакват рядка среща. Вече втори час са тук, безмълвни и неподвижни. От време-на време разменят нетърпеливи погледи, в които се чете смесица от любопитство и напрежение.

Изведнъж храстите пред тях се разлюляват. Тих шепот на въодушевление оживява всички. „Ето я, идва!”. От гъсталака изскача сърна, разглежда наоколо и също така внезапно изчезва в мрака. Фалшива тревога.

Минава още час без нищо да се случи. Съмнението започва да терзае чакащите. „Губим си времето”, мислят си, „Язък за парите”. И ето, малко преди да дойде разочарованието, тя се появява. Право срещу тях, на около петдесетина метра, стои двестакилограмова кафява мечка. Хищникът се поклаща тромаво, върти глава и изучава местността. В следващия миг подушва човешкото присъствие и прави няколко предпазливи крачки към хората.

- Божичко! Дали ще дойде насам?

- Ш-ш-ш-т! Тихо, ще я изплашите!

- Гледайте, гледайте! Колко е голяма!

Трепетното усещане за опасност обаче е добре режисирана илюзия. Нищо не застрашава посетителите, възрастна двойка от Испания и техните български придружители, на това място – удобно укритие, вкопано на около метър и половина в земята, направено от камък и облицовано с дърво. Помещението е затворено и добре уплътнено. Две дълги тесни прозорчета осигуряват видимост.

Намираме се в първата в България наблюдателница за безопасно наблюдение на кафяви мечки, изградена от ловно-рибарското дружество „Девин”. Всяка година природолюбители от всички краища на Европа, най-често испанци, англичани и датчани, идват, за да видят едно от най-силните животни на планетата в естествената му среда. Цената е 120 лв. за група до четирима души и включва транспорт, придружител и преводач.

„Идват предимно възрастни хора и семейни двойки”, обяснява ловният надзирател Заим Шаибов, който влиза заедно с туристите в чакалото. Първите посетители за тази година била двойка пенсионери от Испания. Те не били виждали дива мечка и при появата на животното настръхнали.

„Не се стряскайте, викам, няма смисъл, като усетят, че има хора, мечките сами се дръпват”, усмихва се Заим.

Приключението

Свикнали на гладки като масло магистрали, западняците усещат първия прилив на адреналин още с тръгването. До поляната ги води очукана стара Лада „Нива 4Х4”, която обаче се справя идеално с трудния терен. Джипът подскача лудо по каменистата пътека, тресе се и дрънчи, а пътниците се чувстват като на сафари.

Веднъж стигнали укритието, започва чакането. „Трябва да сме тук най-късно до 17 ч., за да има време миризмата от хората да се разсее”, обяснява Заим. Бозайникът обикновено се появява след 20 ч.

За примамка служи метално буренце, заредено с царевични зърна, парченца ябълка и други плодове. В „хранилката” са пробити малки дупки, така че щом рунтавият хищник я разклати с лапа, вкусотиите започват да се посипват по земята.

„Случва се да я наблюдават 1 – 2 – 3 часа. Стоим докато гостите ни искат”, продължава Заим. Понякога излизат от скривалището чак на разсъмване – така е най-сигурно, че няма да се натъкнат отново на някоя мецана.

Престоят не е толкова тежък, колкото изглежда. Макар и тясно, чакалото предлага някои удобства – дървени столове и нарове за лягане, както и тоалетна. На разположение на туристите е и уред за нощно виждане, с който по-лесно може да се наблюдава мечката.

Алтернативен туризъм

Идеята за нестандартния бизнес дошла преди три години. От дружеството кандидатствали по Програмата за малки проекти на Глобалния екологичен фонд и получили финансиране. Ловците сами изработили укритието – изкопали яма, събрали и  наредили камъни, уплътнили отвътре с дървени талпи. Интересът не закъснял – всяка година започнали да идват по 11-12 групи по 3-4 души, основно чужденци. Затова построили още две наблюдателници - край с. Върбово и близо до град Девин. Скоро чакало ще има и в Ягодино.

Най-благоприятният период за среща с величествения хищник е пролетта или още по-точно – между 25 април и 15-20 май. „След това започва брачният период и настава едно активно движение в търсене на партньор”, обяснява Владимир Пейков, специалист по лова и риболова към дружеството.

По думите му много от туристите имат желание да разгледат и други интересни животни. Затова от дружеството предлагат съчетани турове. Местността е дом на близо 300 вида птици. Измежду по-необичайните е скалолазката. Тя обича да свива гнездо по високите скали и е по-трудно да бъде забелязана. Затова видът й предизвиква възторг у любителя орнитолог. „Някои от чужденците си водят бележки, в които описват кой вид птица са видяли, къде и кога”, разказва Пейков.

Организират се и турове до „Мечешката пещера” на 15 километра от Девин. Наричат я така, защото в нея са намерени останки на около 20 пещерни мечки.

Бизнес перспективи

„Това е изключително добре заплатена туристическа услуга. Още по-хубавото е, че има много добри възможности за развитие в местата у нас, където има мечки – Централен Балкан, Рила и Пирин”, смята Светлана Аладжем, ръководител на проект на фондация “Информация и природозащита” за намаляване заплахите за кафявата мечка и нейните местообитанията.

Същият туристически продукт в други страни струва многократно повече. Цената зависи и от продължителността на периода за наблюдение, който предлагат операторите. Удоволствието излиза между 1900 и 4700 лева за десетдневен период. В Румъния, където е най-голямата популация на европейската кафява мечка, услугата струва между 1900 и 2700 лева.

Ако не искате да пропуснете срещата отблизо с величествения хищник – най-добре се свържете с хората от Ловно-рибарското сдружение “Девин”.

Източник: 3enews.net

Фото галерия

Видео галерия