Събота, Май 08, 2021
   
Текст

Празник на мечката в Белица

На 27 ноември, т.г. в центъра на гр. Белица, Благоевградска област от 10 до 17 часа ще се проведе Празник на мечката (Андреев ден). Програмата предвижда премиера на мултимедиен компакт диск за кафявата мечка, възстановка на обичаите свързани с Андреевден – честван като „Мечкин ден” в много райони на страната, базар на местни храни и стоки, фолклорни изпълнения, детска занимателна програма за кафявата мечка, щандове с информация и представяне на услугите на туроператори и организации, работещи в сферата на туризма и опазването на природата и много други любопитни и забавни възможности за участниците от всички възрасти.

Ловно рибарско дружество - Девин ще представи добри примери на специализирани услуги за наблюдение на кафява мечка от източите Родопи.Ще бъдат обявени резултатите от конкурси за детска рисунка, за сувенир от естествени материали и за кулинарен специалитет – всички свързани с кафявата мечка. Децата от местните училища подготвят карнавал с костюми от живота на вида и неговата среда. В рамките на празника ще се проведе дарителска кампания в полза на намаляването на щети от кафявата мечка върху земеделски и животновъдни стопанства и пчелини. Целта е да се формира специален фонд за закупуване на електрически огради за стопани от района, който ще се управлява от Сдружение за дивата природа „Балкани”.

Празникът цели да стимулира предприемаческия дух за предлагане на туристически услуги, свързани с наблюдение на кафява мечка. През последните години Белица се утвърди като „мечешка” туристическа дестинация заради Парка за танцуващи мечки над града. Местните хора биха могли да получават допълнителни доходи и дори да намерят препитание в предлагането на услуги и стоки и тъкмо това се опитва да демонстрира на практика екипът на Проект на Фондация „Информация и природозащита”, който се изпълнява с финансовата подкрепа на Фонда за подпомагане на НПО, сформиран от страните от Европейското икономическо пространство – Норвегия, Исландия и Лихтенщайн. Поканени са политици, парламентаристи, представители на страни и организации, които подпомагат опазването на природата и развитието на специализиран туризъм у нас, туроператори и предприемачи в туризма, журналисти, туристи от цялата страна. С помощта на медиите и всички заинтересовани институции, организаторите и домакините се надяват събитието да се популяризира нашироко и да се превърне в традиционен ежегоден празник за района.

За повече информация:  Светлана Аладжем, Ръководител на Проекта на тел./факс: 872 14 83; GSM 0899 817 204; е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.  

източник: Фондация „Информация и природозащита”

http://www.magelanbg.com/index.php?option=com_content&view=article&id=6011:2010-11-15-11-18-55&catid=37:2009-01-14-12-15-32&Itemid=55

Фото галерия

Видео галерия