Петък, Ноември 24, 2017
   
Текст

Хранене

Хранене

Мечката е хищник по природа, вегетарианец по предпочитание и всеядна по необходимост. Около 75% от храната й е растителна – узрели горски плодове – ягоди, малини, боровинки, сливи, буков желъд и ядки, семена, гъби, корени, сладка папрат, царевица и дори трева.

Мечката има сезонно меню, като гледа да си набавя храна с минимални усилия. Прилежно събира и изяжда всичко, до което се добере. Най-усилено се храни наесен, когато изобилства от храна. Тогава достига максималното си тегло, което ще й позволи да изкара зимата в сън, без храна.

Главно напролет мечката набляга на „месно” меню – насекоми и техните ларви – основно мравки и пчели, охлюви, червеи, риба, жаби, дребни гризачи, птици и яйца. Жертва стават, заблудени или пуснати на свободна паша, домашни животни. Мечките не са добри ловци на диви копитни, но не пропускат намерена мърша и грижливо затрупват с клони, за „по-нататък” остатъка от „трапезата“.

  Видео:

 

Начин на живот

4Любимите райони на мечката предлагат достатъчно храна, сигурно укритие и удобни за зимуване места. Такива са гъстите букови и дъбови гори, в съчетание със скални масиви, предлагащи добри бърлоги.

Мечките се нуждаят от около 10–15 кг храна на ден и размерът на територията зависи от наличието на храна и от присъствието на други мечки в района. В богатите гори, една мечка обитава от 50 до 100 км2, докато в бедните райони, й се налага да обхожда 10 пъти по-голяма. Женските имат по-ограничени територии, защото не могат да скитат надалеч, когато имат малки.

В природата мечката рядко доживява 25–30 години, застигана от болести или убивана от други животни или човека.

Мечките са активни както през деня, така и през нощта. Безпокойството и преследването от човека карат мечките у нас да водят по-потаен живот - главно в тъмните часове на денонощието.

  Видео:

  Галерия:

21_0121_0221_0321_04OLYMPUS DIGITAL CAMERA21_06OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA21_1021_1121_1221_1321_14

   

Видео галерия