Сряда, Август 23, 2017
   
Текст

Начин на живот

Начин на живот

4Любимите райони на мечката предлагат достатъчно храна, сигурно укритие и удобни за зимуване места. Такива са гъстите букови и дъбови гори, в съчетание със скални масиви, предлагащи добри бърлоги.

Мечките се нуждаят от около 10–15 кг храна на ден и размерът на територията зависи от наличието на храна и от присъствието на други мечки в района. В богатите гори, една мечка обитава от 50 до 100 км2, докато в бедните райони, й се налага да обхожда 10 пъти по-голяма. Женските имат по-ограничени територии, защото не могат да скитат надалеч, когато имат малки.

В природата мечката рядко доживява 25–30 години, застигана от болести или убивана от други животни или човека.

Мечките са активни както през деня, така и през нощта. Безпокойството и преследването от човека карат мечките у нас да водят по-потаен живот - главно в тъмните часове на денонощието.

  Видео:

  Галерия:

21_0121_0221_0321_04OLYMPUS DIGITAL CAMERA21_06OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA21_1021_1121_1221_1321_14

 

Видео галерия